Botox tegen migraine is een goede manier om uw migraine of hoofdpijn sterk te verminderen, of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Er bestaan verschillende soorten hoofdpijnen, en dus ook verschillende oorzaken van hoofdpijn. Het is een complex fenomeen. Zowel erfelijke factoren als leefstijlfactoren zijn hierin bepalend. Denk hierbij aan stress of spierbelasting. Als iemand een keer hoofdpijn heeft, helpt een pijnstiller prima, maar langdurig gebruik van pijnstillers kan ook averechts werken en hoofdpijnklachten juist verergeren.
Heeft u ook last van migraine of spanningshoofdpijn? Medikliniek Amsterdam geeft al jaren met veel succes botox behandelingen aan mensen met ernstige hoofdpijnklachten.

Botox tegen migraine – hoofdpijn.
Botox behandeling tegen migraine of spanningshoofdpijn
Uit ervaring blijkt dat een spierontspanner (botox) vaak helpt tegen migraine of spanningshoofdpijn. Dit komt doordat de botox de voorhoofds- en fronsspieren verslapt. Ook blijkt uit onderzoeken dat behandeling met een spierontspanner zoals botox bij mensen met hevige vorm van migraine de frequentie van aanvallen zal doen afnemen. Mocht u veel last hebben van hoofdpijnklachten, dan valt een botox behandeling tegen migraine of spanningshoofdpijn zeker te overwegen.
Wat houdt de botox behandeling tegen migraine – hoofdpijn in?
Voor een effectieve botox behandeling van migraine of spanningshoofdpijn injecteren we de frons- en voorhoofdsspieren (2 zones) met een botox injectie. Gemiddeld worden er 13 tot 15 prikjes verdeeld over beide zones. Het spierverslappende effect is na enkele dagen tot paar weken merkbaar. In de periode daarna zal de frequentie en de mate van hoofdpijn afnemen. Het effect houdt gemiddeld 3 maanden aan, waarna de spieren weer actief beginnen te worden. Dan is het weer tijd voor een nieuwe botox behandeling.
Voordelen van botox tegen migraine – hoofdpijn
- NVCG arts met meer dan 10.000 botox-behandelingen achter zijn naam
- Tot 3 maanden na de behandeling nauwelijks last van hoofdpijn of migraine
- Betaalbare behandeling met uitstekend resultaat
Wanneer is botox tegen migraine of hoofdpijn niet mogelijk?
Botox is een veilig product, en kent ook weinig bijwerkingen. Een enkeling ervaart vlak na de botox behandeling een van de volgende klachten:
- Kortdurende pijn
- Bloeduitstortingen
- Tijdelijke hoofdpijn klachten
Deze bijwerkingen zijn van korte duur, en verdwijnen heel snel. Iedereen kan zich dan ook laten behandelen met botox. Er zijn een paar voorbeelden waarbij het gebruik van botox tegen migraine of spanningshoofdpijn wordt afgeraden:
- Als u last heeft van een spierziekte
- Tijdens een zwangerschap
- Als u borstvoeding geeft
- Bij overgevoeligheid voor botox
- Bij een allergie voor botox
Consult
Onze ervaren NVCG gecertificeerd cosmetisch arts dokter Kara is lid van de kwaliteitscommissie van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde. Hij zal uw hoofdpijnpatroon eerst samen met u analyseren en u aangeven of een botox behandeling een geschikte behandeling is voor u. Ook heeft u voldoende tijd om al uw vragen te stellen, zoals bijvoorbeeld over zijn eerdere ervaringen met en de kosten van de botox behandeling tegen migraine.
Als u voor een botox behandeling tegen migraine bij Medikliniek Amsterdam kiest, stelt hij meteen samen met u een behandelplan en behandelovereenkomst op. U mag vanaf 24 uur voor de behandeling geen alcohol meer drinken en u moet 3 dagen voor de behandeling stoppen met het eventuele gebruik van bloedverdunners.
Verschillende soorten hoofdpijn
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn te noemen, met allemaal weer andere oorzaken.
Migraine
Migraine is een veel voorkomend heftig type hoofdpijn, die wel een paar dagen kan aanhouden. Door de heftigheid van de klachten beïnvloedt dit iemands dagelijks functioneren. Het uit zich vaak als een eenzijdige kloppende hoofdpijn en misselijkheid en braken. Ook kunnen er bijverschijnselen optreden als lichtschuwheid en zogeheten ‘aura’-verschijnselen; het zien van lichtflitsen of tijdelijk verlies van gezichtsvermogen.
Migraine is vaak erfelijk bepaald. Naast bekende pijnstillers worden er vaak voor de behandeling specifieke migraine medicijnen voorgeschreven. Maar in bepaalde gevallen is migraine heel lastig te behandelen met medicatie.
Spanningshoofdpijn
De meest voorkomende hoofdpijn is de spanningshoofdpijn, of spierspanningshoofdpijn. Het is herkenbaar aan een bandgevoel om het hoofd en pijn in de nek en schouders. Dit type spanningshoofdpijn hebben we allemaal wel eens, een lichte pijnstiller is vaak afdoende om de klachten te verhelpen. Chronische spierspanningshoofdpijn kan het gevolg zijn van langdurige spanningen en stress, een langdurige en eentonige werkhouding of een verkeerd matras of hoofdkussen. Vaak zit er veel spanning in de nekspieren die in verbinding staan met het hoofd. In dit geval kan fysiotherapie soms al een uitkomst bieden.